I Kuvajćani na Prokopu

Bez autora
Mar 17 2010

Premijer Srbije Mirko Cvetković predložio je svom kuvajtskom kolegi, predsedniku Vlade Kuvajta šeik Naseru al Mohamedu saradnju na izgradnji infrastrukturnih objekata u Srbiji. Kao prvi, Cvetković je ponudio projekat izgradnje dela Beogradskog železničkog čvora. Da podsetimo, upravo je ovaj posao deo paketa infrastrukturnih projekata vrednih 800 miliona dolara, a o kojima predstavnici Vlade Srbije već duže vreme pregovaraju sa Ruskom Federacijom. Kuvajćani su vrlo zainteresovani da preko kuvajtskog fonda za razvoj učestvuju u gradnji Beogradskog železničkog čvora, ali i srpskih bolnica i školae. Inače, delegacija Srbije je kompletnu dokumentaciju vezanu za Beogradski železnički čvor već dostavila kuvajtskim kolegama.

I Kuvajćani na ProkopuPremijer Srbije Mirko Cvetković predložio je svom kuvajtskom kolegi, predsedniku Vlade Kuvajta šeik Naseru al Mohamedu saradnju na izgradnji infrastrukturnih objekata u Srbiji.

Kao prvi, Cvetković je, kako je potvrđeno “Novostima”, ponudio projekat izgradnje dela Beogradskog železničkog čvora.

Da podsetimo, upravo je ovaj posao deo paketa infrastrukturnih projekata vrednih 800 miliona dolara, a o kojima predstavnici Vlade Srbije već duže vreme pregovaraju sa Ruskom Federacijom.

- Kuvajćani su vrlo zainteresovani da preko kuvajtskog fonda za razvoj učestvuju u gradnji Beogradskog železničkog čvora, ali i srpskih bolnica i škola - rečeno je “Novostima” u Vladi Srbije.

- Inače, delegacija Srbije je kompletnu dokumentaciju vezanu za Beogradski železnički čvor već dostavila kuvajtskim kolegama.

S druge strane, pregovori sa Ruskom Federacijom oko infrastrukturnih projekata su, kako saznajemo, zapali u popriličnu krizu. Uprkos nastojanjima predstavnika Vlade Srbije da čitavu priču o “ruskoj milijardi” predstave kao i dalje vrlo aktuelnu, činjenica je i da još nema na vidiku novih razgovora na ovu temu.

Kako saznajemo, pregovori sa Ruskom Federacijom o realizaciji infrastrukturnih projekata od samog početka nisu bili uspešni. Nezvanično se može čuti da Rusi traže i da za navedene pozajmice budu plaćene poprilično visoke kamate, uz obavezno maksimalno angažovanje njihove operative na odobrenim projektima.

Kako se ovih dana može čuti u Vladi Srbije, još postoji nada da će ruska strana uskoro zakazati novi susret sa delegacijom Srbije, a na koji se čeka već nekoliko meseci.

Alžir


Nedavna poseta državno-privredne delegacije Srbije Alžiru je, čini se, najviše koristi donela ovdašnjoj namenskoj industriji, ali i našim građevinarima koji se ozbiljno pripremaju za tendere koje alžirske vlasti pripremaju za gradnju tamošnjih infrastrukturnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik